System kafeteryjny – wybór benefitów pracowniczych

Firmy, którym zależy na zatrudnieniu wysoce wykwalifikowanych specjalistów, muszą wzbudzać zainteresowanie wśród potencjalnych kandydatów nie tylko atrakcyjnymi wynagrodzeniami, ale również benefitami pozapłacowymi. Z roku na rok coraz większą popularnością cieszy się system kafeteryjny. Czym dokładnie jest system kafeteryjny oraz jak działa? Jakie korzyści wiążą się z jego wdrożeniem? Na wszystkie te pytania udzielamy odpowiedzi w poniższym artykule.

 

 

Czym jest system kafeteryjny?

 

Określenie „system kafeteryjny” pochodzi od hiszpańskiego słowa „cafeteria”, które oznacza restaurację samoobsługową, gdzie klient może samodzielnie wybierać dania. Cechy tego rozwiązania zostały także wykorzystane przez pracodawców, którzy stworzyli system benefitów pracowniczych nazywany kafeteryjnym. 

System kafeteryjny polega na tym, że pracodawcy proponują pracownikom szeroką pulę dostępnych benefitów pozapłacowych i to zatrudnieni sami podejmują decyzję odnośnie tego, z których z nich skorzystają. Zwolennicy systemu kafeteryjnego podkreślają, że jest to jeden z najefektywniejszych sposobów na utrzymanie pracowników. Dodatkowo, dzięki systemowi kafeteryjnemu pracownicy są bardziej zmotywowani do rozwijania kompetencji i posiadanych umiejętności.

Istnienie w firmie systemu kafeteryjnego może też zachęcić większą liczbę kandydatów do wzięcia udziału w rekrutacji. Obecnie w czasach kryzysu gospodarczego wywołanego przez pandemię COVID-19 pracownicy jeszcze bardziej cenią sobie tych pracodawców, którzy oferują stabilne zatrudnienie oraz rozmaite benefity pozapłacowe. Jeśli zarówno ich oczekiwania płacowe jak i pozapłacowe zostaną spełnione, wówczas z pewnością będą poświęcać się swojej pracy na 100%, co przyczyni się do wzrostu dochodów firmy.

 

 

Jakie są cechy systemów kafeteryjnych?

 

Każda firma może utworzyć swój własny, indywidualny system kafeteryjny z inną listą świadczeń przeznaczonych dla zatrudnionych osób. Największe znaczenie ma tutaj oczywiście wielkość firmy oraz budżet, którym dysponuje. Najczęściej w ramach systemu kafeteryjnego oferuje się pracownikom następujące benefity:

  • prywatne ubezpieczenie medyczne i na życie, 
  • opieka stomatologiczna,
  • „wczasy pod gruszą”,
  • darmowe kursy i szkolenia, 
  • preferencyjne pożyczki, 
  • dopłaty do posiłków w firmie,
  • karty przedpłacone do określonych sklepów,
  • pracownicze programy emerytalne,
  • dodatkowe płatne dni urlopowe,
  • służbowe podróże/workation,
  • karnety na siłownię, bilety do kina lub teatru, 
  • dofinansowanie do nauki języków obcych,
  • zniżki,
  • bony żywieniowe na święta,
  • służbowy samochód i urządzenia elektroniczne.

Jak widać, liczba możliwości jest naprawdę duża. Podstawową cechą każdego systemu kafeteryjnego jest jego ogromna elastyczność. Mianowicie: każdy pracownik w ramach przyznanej przez pracodawcę puli może samodzielnie zdecydować, z których świadczeń oraz w jakim zakresie skorzysta. Pracownicy zyskują w ten sposób niezależność, a jednocześnie mogą sprezentować sobie takie rzeczy, których naprawdę potrzebują.

Większość firm uruchamia systemy kafeteryjne poprzez stworzenie specjalnej platformy internetowej. Każdy pracownik otrzymuje login i hasło, na którym loguje się w celu skorzystania z przyznanych benefitów. W ten sposób zarówno zatrudnieni jak i pracodawca mają pełen wgląd w to, czy i w jakim zakresie świadczenia zostały wykorzystane.

 

 

Jakie są korzyści wdrożenia w firmie systemu kafeteryjnego?

 

Wdrożenie w firmie systemu kafeteryjnego wiąże się z wieloma korzyściami zarówno dla pracowników jak i dla pracodawcy. Funkcjonalności nowoczesnych, internetowych systemów kafeteryjnych są projektowane w taki sposób, aby właściciele firm mogli na bieżąco kontrolować wysokość wydatków ponoszonych na ten cel oraz dokonywać stosownych modyfikacji, gdy zajdzie taka potrzeba. Jest to ogromne udogodnienie, ponieważ pracownik może wybierać świadczenia, które go interesują, zaś pracodawcy mają wgląd w całą bazę danych w jednym miejscu.

Pracodawca w ramach systemu kafeteryjnego może określić, w jakim zakresie poszczególni pracownicy mogą korzystać z poszczególnych udogodnień. Dzięki temu nie ma ryzyka, że założony budżet zostanie przekroczony. Wszystkie transakcje są realizowane w sposób bezpieczny i szybki.

W wielu firmach systemy wynagrodzeń pozapłacowych są bardzo nieefektywne, ponieważ w żaden sposób nie odpowiadają potrzebom i oczekiwaniom pracowników. Jeżeli w przedsiębiorstwie działa system kafeteryjny, takiego zagrożenia nie ma, ponieważ to zatrudnieni sami decydują, z jakich świadczeń będą korzystać. Swobodny wybór benefitów powoduje, że zadowolenie pracowników znacząco wzrośnie.

Dodatkową zaletą systemów kafeteryjnych jest fakt, iż są one bardzo proste w obsłudze oraz zazwyczaj funkcjonują przez 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu. Oznacza to, że każdy pracownik kiedy tylko ma na to ochotę, może zalogować się do panelu, a następnie skorzystać z wybranego przez siebie benefitu.

 

 

Jakie są obecnie najpopularniejsze systemy kafeteryjne?

 

Obecnie liczba firm oferujących profesjonalne rozwiązania technologiczne służące do obsługi systemów kafeteryjnych jest bardzo duża. Przed podjęciem ostatecznej decyzji o wybraniu konkretnego usługodawcy warto dokładnie sprawdzić, jakie posiada doświadczenie oraz czy ma referencje od dotychczasowych klientów. Do najpopularniejszych systemów kafeteryjnych zalicza się Motivizer, Up Beat, Benefit Systems, Nais, Carrotspot, Sodexo Select.

 

 

System kafeteryjny a lojalność pracowników

 

Na lojalność pracowników wpływają dwa podstawowe elementy: wynagrodzenie zasadnicze oraz obecność dodatkowych świadczeń. Jeżeli firma oferuje zatrudnionym osobom rozbudowany system kafeteryjny, wówczas ich lojalność wobec pracodawcy z pewnością znacząco wzrośnie. 

W przypadku, gdy pracownicy mają zapewnione rozmaite dodatkowe świadczenia, takie jak ubezpieczenie na życie, dofinansowanie do wakacji, karnety na siłownię czy bony żywieniowe, czują się docenieni przez pracodawcę. Wzrasta ich wydajność w pracy oraz wcale nie myślą o tym, by szukać innego zajęcia. Gdy pracownicy są właściwie wynagradzani, są gotowi przepracować w jednym zakładzie nawet kilkadziesiąt lat.